راهکارهای افزایش ساعت مطالعه

رفیق، یکی از چالشهایی که تمام کنکوری ها باهاش مواجه میشن ساعت مطالعه هست. مسلما تمام داوطلبها علاقه مندن که ساعت مطالعشون بالا باشه و مدام افزایش هم داشته باشه؛چون علاوه بر کیفیت مطالعه، کمیت مطالعه هم بسیار تاثیرگذار هست و اگر کمیت مطالعه کافی نباشه داوطلب به برنامه و‌حجم درسی خودش نخواهد رسید. درواقع بابد گفت ساعت مطالعه داوطلب هرچی بیشتر بهتر! اما راهکارها چی هستن؟

۱)ثبت کردن دقیق ساعت مطالعه: دوست خوبم، موقعی که مطالعه میکنی با خودت تعارف نداشته باش و ساعت مطالعتو دقیق ثبت کن تابتونی بدون رودروایسی وضعیت فعلی خودت و نمودار پیشرفتت رو بررسی کنی. ساعت مطالعه ی دقیق یعنی به هیچ عنوان نباید تایم مطالعت رو با تایم استراحتهای بینش ویا چک‌کردن موبایل و حواسپرتی ها و هرکار فرعی دیگری به جز مطالعه محاسبه کنی، بلکه ساعت مطالعت باید کاملا خالص و واقعی باشه و روزانه یادداشت بشه تا داوطلب بتونه با مشاهده ی نمودار پیشرفتش انگیزه و‌انرژی بگیره و برای پیشرفت بیشتر تلاش کنه.

۲) از زمانهای پربازده تر، به صورت بهینه استفاده کن: رفیق تمام ما متوجه شدیم که در طول روز بعضی از زمانها هستن که بازدهی مطالعه در اونها خیلی بیشتر از بقیه ی زمانهاهست. عموما این زمانها اول صبح یا بعد از خواب نیمروز هستن، اما باز هم فرد به فرد متفاوته و میتونه برای اشخاص مختلف، زمانهای متفاوتی باشه و فرد باید زمان پربارده خودش رو در طول روز شناسایی کرده و از اون زمان حداکثر استفاده رو ببره. به این زمان میگن زمان طلایی روز، یعنی باید از هر ثانیش تمام استفاده رو بکنی و درنتیجه ساعت مطالعه بالاتری رو داشته باشه و در ادامه انرژی و انگیزه ی بیشتری هم پیدا خواهد کرد.

۳) افزایش تمرکز مطالعه: دوست خوبم، اگر واقعا حین مطالعه تمرکز داشته باشی و همزمان با درس خوندن فکر و حواست جای دیگه نباشه، ساعت و سرعت مطالعت به شدت افزایش پیدا میکنه.دقت داشته باش که تمرکز یک امر ذاتی نیست بلکه کاملا اکتسابیه و باید هر روز جهت داده بشه و هر کسی با استعداد و هوش معمولی میتونه بهش دست پیداکنه. یکی از عوامل نداشتن تمرکز، داستن حواسپرتی و پرش ذهنی هست، که عوامل متعددی میتونن باعثش بشن، از جمله عوامل درونی و بیرونی. عوامل درونی مثل فکر کردن به احساسات و اتفاقات مختلف و عوامل بیرونی مثل شرایط محیطی و نور شدید و ضعیف،صداهای ناهنجار و…
امروزه تمرکز به آیتم مهمی در زندگی افراد تبدیل شده و مهمترین دلیل نبود تمرکز، پیشرفت تکنولوژی و فناوری هستش. درواقع طبق مقاله ی « زمان دزدهای کنکور» تمامی زمان دزدهای کنکور از جمله گوشی موبایل، روابط، تلویزیون و غکر کردن وسواس گونه و بیش از حد جز موارد ایجاد حواسپرتی هستند که باید کنترل بشن. علاوه بر موارد ذکر شده، سبک زندگی فرد هم در تمرکز بسیار تاثیر گذار هستش‌، برای مثال کمبود خواب و نداشتن استراحت کافی، تغذیه نامناسب، نداشتن برنامه ریزی صحیح و قرار گرفتن در کنار عوامل حواسپرتی.برای‌ افزایش تمرکز بهتره که در ابتدا اهدافت رو دقیق مشخص کنی، برنامه ریزی دقیق برای مطالعه داشته باشی، در فضای مناسب مطالعه کنی، به مطالعت پایبند باشی،ورزشو پیاده روی رو در برنامت قرار بدی و همچنین از تکنیک پومودورو استفاده کنی، یعنی ۲۵ دقیقه روی فعالیت یا مطالعت تمرکز کنی و ۵ دقیقه استراحت کوتاه داشته باشی و مجدد همین چرخه‌رو تکرار کنی و در زمان استراحتت هر فکری که ذهنت رو مشغول کرده روی یک تکه کاغذ یادداشت کنی تا بین مطالعه ذهنت رو درگیر نکنه.

۴) استفاده از زمانهای مرده: زمان مرده برای مطالعه به زمانهایی گفته میشه که در اون زمان وقت آزاد داریم اما برنامه ریزی مطالعاتی مشخصی برای مطالعه نداریم،پس در مرحله اول باید زمانهای مرده را شناسایی کنیم:برای مثال مواقعی که در فضای مجازی جستجو میکنیم، منتظر وسایل نقلیه عمومی هستیم، درمسیر رفتن به کلاس، سرکلاس وقتی در انتظار دبیر هستیم، تایم های قبل و بعد از صرف وعده های غذایی و…
از طرفی بعضی از زمانهای مرده قابل تشخیص نیستند، در این حالت داوطلب باید یک یا دو روز برنامه ی زمانی کامل خودش رو بنویسه و تمام جزئیات کارهای انجام شده رو در زمانهای مختلف روز یادداشت کنه و در انتهای روز با بررسی گزارش برنامه ی خودش زمانهای مرده رو در طول روزش تشخیص بده و برای اونها برنامه ریزی دقیق انجام بده؛ و اما برای مدیریت کامل زمان درطول روز، باید برای زمانهای مرده هم برنامه ریزی انجام بشه.  مطالعه در زمانهای مرده از چند جنبه میتونه ساعت مطالعه و بازدهی مطالعاتی تورو افزایش بده و تورو جلو بندازه، در ابتدا چون در این زمانها انرژی کمتری رومصرف میکنی اما میتونی مرور با تثبیت مطالب، مرور خلاصه ها و لغات و فرمولها رو در اونها انجام بدی، استفاده از این زمانها میتونه بسیار در بازدهی مطالعت تاثیرگذار باشه.دیگری اینکه اگر در زمانهای مرده یک سری درسهارو مرور میکنی، با افزایش سرعت مطالعت در زمان مطالعه همون درس، پیشروی مطالب بیشتر خواهد بود و درنتیجه انرژی و انگیزه بیشتر، ساعت مطالعه هم بیشتر خواهد شد. اما اگر در زمانهای مرده درسی رو مطالعه میکنی، این زمان به صورت خالص جز زمان مطالعت محاسبه شده و باعث افزایش ساعت مطالعه خواهد شد.

۵) افزایش پله پله ساعت مطالعه: درصورتی که ساعت مطالعت پایین هست، بهترین راه برای افزایش و ثبات ساعت مطالعه، افزایش به تدریج و پله پله اون هست، یعنی اگر میخوای ساعت مطالعت رو افزایش بدی، به صورت روزانه و به مقدار خیلی کم افزایش بده تا بتونی در دراز مدت به یک ثبات برسی، مثلا با خودت قرار بذار روزی نیم ساعت به ساعت مطالعت اضافه کنی و این ساعت در دراز مدت به صورت پایا افزایش پیدا میکنه نه اینکه به صورت نوسانی و موقت افزایش ساعت مطالعه داشته باشی. برای شروع این مسیر و رسیدن به هدف خودت، از ابتدا باید چند مرحله رو طی کنی.اول اینکه سختی این مسیر رو بپذیری و آگاه باشی که افزایش ساعت مطالعه قراره سختی هایی رو بیشتر از قبل برای تو در پیش داشته باشه. در مرحله ی بعد باید شرایط اطراف و‌محیطت رو آماده کنی، که شامل محیط مطالعه، منابع مورد نیاز و لوازم موجود میشه. مرحله ی بعد برنامه ریزی دقیق درسی هستش که در ابتدا این برنامه باید بر اساس ویژگی ها و شرایط خود داوطلب نوشته بشه تا قابل اجرا باشه و به مرور زمان و آهسته شدت پیدا کنه و ساعت مطالعه هم درکنارش افزایش پیداکنه.
همونطور که میدونی،  رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود، رهرو آنست که آهسته و پیوسته رود!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا