فلسفه آزمون دادن
دوست خوبم، دقت کن که مهمتر از خود آزمون دادن، درککردن فلسفه ی آزموندادن هست! ما آزمون رو برای کسب رتبه و درصد برتر نمیدیم، بلکه برای کسب تجربه و شناسایی نقاط قوت و ضعف خودمون آزمون میدیم. اگر فلسفه ی آزمون به خوبی مورد توجه قرار نگیره، آزموندادن نه تنها مفید نیست بلکه مضر هم خواهد بود و تنها دستاوردش ایجاد استرس و کاهش اعتماد به نفس هست! در یککلام باید گفت که هدف از آزمون دادن، شناخت بهتر خود هستش.
پس به هیچ وجه نباید خودت رو بی جهت با نتیجه ی یک آزمون بسنجی، بلکه باید فقط سعی کنی از طریق آزمونت، نقاط قوت خودت رو پیدا کنی و اونها رو تقویت کنی، همچنین نقاط ضعفت رو متوجه بشی و برای بهبود اونها تلاش کنی.
البته یکی دیگه از مواردی که از آزمون دادن بدست میاد، یادگیری مهارت کنترل زمان و مهارتهای آزمون دادن هستش که در ادامه بسیار کمک کننده هست.
برای اینکه با آزموندادن به اهداف موردنظر برسیم:
الف) تحلیل آزمون صحیح انجام بدیم: آزمونآزمایشی در مسیر کنکور بسیارکمک کننده هست و دقیقا مانند نقشه ی راه در مسیر کمک کننده خواهد بود، چون با استفاده از آزمون آزمایشی هست که نقاط قوت و ضعف شناسایی میشه و رفته رفته مسیر هدفمند تر پیش میره و دید بهتری نسبت به مسیر کنکور خواهیم داشت. درواقع اگر بدون سنجش وضعیت خودمون فقط و فقط درس بخونیم، فقط زمانمون رو هدر دادیم! درواقع تحلیل آزمون بیان میکنه که در مسیر مطالعه ی خودمونمسیر درستی رو طی میکنیم یانه. با تحلیل آزمون صحیح و پیدا کردن اشکالات، فرد میتونه برای همیشه اونها رو برطرف کنه تا این اشکالات مجدد تکرار نشن. مزایای تحلیل آزمون عبارتند از:
۱) دلیل عمده بی دقتی های خودتونرو پیدا میکنید( معمولا دلایل اصلی ضعف در مدیریت احساس یا زمان، عجله کردن در پاسخگویی و…هستند)
۲) باتوجه به نتایج هر درس، میتونید یک ارزیابی کلی از وضعیت هر درس داشته باشید. در صورت نیاز ساعت مطالعه یا میزان حجم مطالعه درس موردنظر روافزایش بدید.
۳) اشکالات علمی خود را مشخص میکنید، به اینصورت که برای هر درس متوجه میشید که کدوم مطلب رو فراموش کردید یا یادگیری ناقص در اون قسمت داشتید.
۴) برای تسلط بیشتر و حتی مرور، هدفمند تر اقدام میکنید و به اصطلاح کارتون راحت تر خواهد شد.
۵) مهارت آزمون دادن رو تمرین میکنید و مدیریت آزمون رو فرامیگیرید.
حالا چطوری باید آزمونمون رو تحلیل کنیم؟
تحلیل آزمون رو هرچه زودتر انجام بدید بهتر هست! اصلا اجازه ندید فاصله بیفته تا بتونید نهایت استفاده رو از آزمونتونببرید. درابتدا باید کارنامه ی اولیه رو تهیه کنید، اطلاعاتی که در کارنامه باید به اونها توجه کنید تراز، درصد، تعداد غلطها و تعداد نزده ها برای هر درس هستش.در گام بعدی باید به طور دقیقتر و درس به درس بررسی انجام بشه. برای دروس حل کردنی یک دفتر در نظر بگیرید، درس به درس تحلیل آزمونرو شروع کنید، هر سوال رو که بررسی میکنید ۳حالت میتونه داشته باشه:
حالت اول: اینه که پاسخ دادید و درست هست،برید سراغ پاسخ نامه و جوابش رو ببینید، ممکنه از روش جدید و بهتری نسبت به روش شما حل کرده باشه وشما باید اون روش رو هم یادبگیرید و در صورت نیاز مجدد حل کنید و نکات جدید اون سوال رو به منبع اصلی یا دفتر تحلیل آزمونتون اضافه کنید.
حالت دوم: این هست که اون سوال رو بی پاسخ گذاشتی، در اینصورت اول سعی کن خودت سوال رو حل کنی و کامل روی سوال فکر کن، اگر تونستی اینبار سوال رو خودت حل کن و سعی کن ذهنت رو همیشه منتظر پاسخنامه نذاری، اما اکر نتونستی سوال رو حل کنی به سراغ پاسخنامه برو و جواب رو بخون، سعی کن خودت حلش کنیو نکاتش رو در منبع اصلیت یا دفتر تحلیل آزمونت یادداشت کنی و حتی اگر سوال نکته دار و با ارزشی بود اون سوال رو توی دفترت به همراه پاسخ و نکاتش بنویس.
حالت سوم: تو اون سوال رو غلط پاسخ دادی، در ابتدا یکبار دیگه سعی کن خودت سوال رو حل کنی، اما اگر نتونستی به سراغ پاسخ نامه برو، با دقت پاسخ رو بررسی کن و تفاوتش رو با پاسخ خودت درنظر بگیر و دلیل اشتباهترو پیداکن و مجدد سوال رو حل کن. اگر نکته ی جدید و ارزشمندی داره حتما خود سوال با نکتش رو برای خودت ذخیره کن تا موقع مرور ازش غافل نمونی. در ادامه باید برای آزمون بعدیت هدف گذاری کنی و با توجه به اشکالاتت در این آزمون مطالعت رو هدفمند تر کنی، به این منظور که اگر در درسی ضعف داشتی تایم مطالعه و تست زنیت رو بیشتر کن، اگر در درسی بی دقتی زیادی داری آزمون شبیه ساز بیشتری بزن تا اشتباهاتت تکرار نشن و یادگیری های ناقصت به کامل تبدیل بشه.
ب) انجام ارزیابی مطالعه از طریق آزمون:
سعی کنید برای بهبود سطح علمی خودتون، وضعیت حودتونرو سر جلسه و در منزل باهم مقایسه کنید. به اینصورت که توجه کنید ببینید آیا در منزل که تست میزنید، همون مقدار بازدهی رو سرجلسه آزمون هم دارید یا نه؟! این میتونه ارزیابی خوبی برای پیدا کردن اشکالات مطالعاتیتون باشه.کافیه به این طریق عمل کنید که ببینید آیا شما جز اوندسته ای هستید که در منزل خیلی خوب سوالات رو حل میکنید و تست میزنید اما سرجلسه بازدهی و تست زنیتون درمقایسه با منزل اصلا تعریفی نداره؟ یا جز دسته ی دوم هستید که بازدهی تست زنیتون تاحدودی مانند بازدهیتون در منزل هست. اگر جز دسته ی اول هستید، باید در رابطه با دو چیز تحقیق کنید: اول روش مطالعاتی خودتون در درسهای مذکور، دوم تمرکز حواس سرجلسه.
درصورتی که در منزل میتونید تستهای یک درس رو به راحتی حل کنید اما سرجلسه شرایط دقیقا متفاوت هست، ممکنه روش مطالعتون در اون درس غلط هست و این باعث یادکیری ناقص شما میشه که بازدهی مناسبی رو سر جلسه بهتون نمیده. برای رفع این مشگل روش مطالعه ی دروس رو توی کانال مطالعه کن و از روش صحیح درس بخون تا نتیجه بگیری. یا حتی ممکنه تمرین و تست زنی مناسبی ندارید و در اینصورت باید تعداد تست زنیت در اون درس رو افزایش بدی، از روش صحیح تست بزنی و تمام مراحل یادگیری و تحلیل تست رو کامل رعایت کنی.
اکر مشکل تو حواسپرتی سرجلسه هست، فقط و فقط نیاز به تمربن کردن برای افزایش تمرکز داری.توی منزل تست زنیت رو با شرایط سر جلسه شبیه سازی کن و خودت رو موظف کن که تماما تمرکز کنی و تکنیکهای افزایش تمرکز رو مدام تمرین کنی و مهارتهای آزمون دادنت رو تقویت کنی.
ج) تمرین مهارتهای آزمون دادن: موضوع مهمی که در آزمونها باید بهش توجه کنی این هست که مهارتهای آزمون دادن رو به درستی سر جلسه اجرا و تمرین کنی تا با تکرار، ملکه ی ذهنت بشن.