دوره ی شبانه یا نوبت دوم

دوست خوبم، یکی از دوره هایی که توی انتخاب رشته میتونی اون رو درنظر بگیری دوره ی شبانه یانوبت دوم هستش.

معرفی و رشته ها:

دوره ی شبانه یکی از دوره های شهریه پرداز کنکور سراسری هست که رشته های تحصیلی متنوعی رو ارائه میده. همه ی دانشگاه های سراسری لزوما دوره ی شبانه ندارن بلکه فقط تعدادی از اونها این دوره رو دارن و این موضوع در دفترچه ی انتخاب رشته مشخص شده که کدارم دانشگاه ها دوره ی شبانه رو در کدام رشته ها دارن. خیلی از داوطلبها تصور میکنن که دوره نوبت دوم یا شبانه به این معنی هست که کلاسها قراره بعد از ظهر باشن و کلا همه چیز از دوره ی روزانه مجزا باشه اما اکثر اوقات دقیقا برعکسه! دوره ی شبانه دوره ای هست که دقیقا مثل دوره روزانه ارائه میشه حتی تشکیل کلاسهای دوره روزانه و شبانه همزمان هست و دانشجوها سریک کلاس میشینن مگر در بعضی موارد خاص و به تصمیم دانشگاه که ممکنه این دو دوره در زمانهای متفاوتی کلاسهاشون‌رو پیش ببرن، پس میشه نتیجه گرفت که از لحاظ کیفیت آموزشی مگر در موارد خاص باهم تفاوتی ندارن.از طرفی دوره شبانه شهریه پردازه و از لحاظ یک سری امکانات رفاهی بینشون تفاوتهایی وجود داره که درادامه اشاره خواهیم کرد. درواقع تفاوت رشته ها هم به اینصورته که در یک دانشگاه دوره ی روزانه تمام رشته های گروه های پزشکی، علوم‌مهندسی، علوم محض، علوم انسانی و هنر و زبان روارائه میده اما تعداد و تنوع رشته های همان دانشگاه برای دوره شبانه یانوبت دوم کمتر هست. برای مثال رشته های پزشکی وپیراپزشکی در دوره شبانه ارائه نمیشه و فقط رشته دامپزشکی با ظرفیت کمتر ارائه میشه اما اکثر رشته های بقیه ی گروه ها در دوره شبانه ارائه میشه. درادامه موارد متفاوت مربوط به دوره شبانه رو باهم بررسی میکنیم.

شهریه:

دوره ی شبانه یکی از دوره های شهریه پرداز هستش و برخلاف دوره روزانه که دانشجو درواقع تحصیل رایگان خواهد داشت در دوره ی شبانه دانشجو باید شهریه ترمی رو به صورت دو بخش شهریه ثابت و شهریه متغیر پرداخت کنه که کمترین میزان شهریه ی ثابت برای رشته های هنروبیشترین میزان شهریه ثابت برای رشته های گروه پزشکی هستش وشهریه ی متغیر هم براساس تعداد واحدهایی که دانشجو‌اخذ میکنه تعیین میشه و شهریه ی واحدهای عمومی، اختصاصی، عملی و نظری باهم متفاوتن و بیشترین شهریه متغیر مربوط به دروس تخصصی هست. دانشجو درهر ترم باید بین ۱۴ تا ۲۴ واحد اخذ کنه.

خوابگاه و امکانات رفاهی:

درکل دوره روزانه با دوره ی شبانه به جز در پرداخت شهریه تفاوت دیگه ای نداره جز چندمورد جزئی، برای مثال بحث ارائه ی خوابگاه به دانشجو، درواقع در ارائه ی خوابگاه اولویت با دانشجوهای روزانه هستش و در ابتدا خوابگاه به تمام دانشجوهای روزانه تعلق میگیره، و درصورت وجود ظرفیت، به دانشجوهای شبانه خوابگاه ارائه میشه اما با هزینه ی دو الی سه برابر دانشجوهای روزانه. و درواقع دوره ی شبانه هیچ مسئولیتی برای ارائه خوابگاه به دانشجوها نخواهند داشت.‌ دوره شبانه بعضی از دانشگاه هاهم کلا به دانشجو‌خوابگاه ارائه نمیدن و درواقع بحث ظرفیت برای اونها مطرح نیست و دانشجو‌باید مستقلا خوابگاه خودگردان بگیره که این موضوع در دفترچه ی راهنمای انتخاب رشته نوشته شده و به همین دلیل مطالعه ی کامل دفترچه ی انتخاب رشته از اهمیت بسیار زیادی برخورداره.
یکی دیگه از بحث های مربوط به امکانات رفاهی دانشجویان بحث وام دانشجویی هستش که در رابطه با وام دانشجویی هم مثل خوابگاه عمل میشه و به اینصورته که درابتدا وام دانشجویی به دانشحوهای روزانه تعلق میگیره و بعد از اون درصورت وجود شرایط ممکنه این امکان برای دانشجویان دوره دوم هم فراهم بشه اما به صورت کلی دانشگاه هیچ تعهدی برای پرداخت وام به دانشجویان نوبت دوم نداره.

تفاوت مدرک:

مدرک دانشگاه شبانه تقریبا معادل با مدرک دانشگاه روزانه هستش و از لحاظ اعتبار جز مدارک  دانشگاه های دولتی محسوب میشه و اعتبار مناسبی رو برای ورود به بازار کار و یا ادامه تحصیل درخارج از کشور داره،اما یک تفاوت عمده بین دو مدرک وجود داره و اون هم در تعهد خدمت مدرک دوره روزانه هستش، به اینصورت که درواقع دانشحویان روزانه چون در دانشگاه از تحصیل رایگان برخوردارند، باید برای جبران این موضوع بسته به مدت زمان تحصیل خود در ادارات دولتی مشغول به کار شده و خدمت کنند تا مدرک دانش آموختگی آنها به اصطلاح « آزاد شود» یا به آنها اعطا شود،در غیر اینصورت دانشکاه فقط گواهی پایان تحصیل رو به اونها ارائه میده نه اصل مدرک تحصیلی رو، اما در دوره شبانه چون دانشگاه شهریه پرداز هستش و دانشجو‌ از تحصیل رایگان استفاده نکرده تعهدی هم برای خدمت نخواهد داد و دانشگاه اصل مدرک تحصیلی رو به دانشجو ارائه میده و درواقع انگار دانشجو هزینه ی اصل مدرک که برای آزادسازی باید پرداخت بشه یا به ازاش دانشجو باید خدمت کنه رو‌ هرترم پرداخت میکرده.

این موضوع برای بحث مهاجرت تحصیلی اهمیت پیدا میکنه که درواقع دانشجویی که قصدادامه تحصیل در خارج از کشور رو داره باید اصل مدرکش رو آزادکنه و به دانشگاه مقصد ارائه بده و اینکار با خدمت چندساله در ازای تحصیل رایگان و یا پرداخت هزینه ی تحصیل رایگان در دوره روزانه امکان پذیره اما در دوره ی شبانه که شهریه پرداز بوده اصل مدرک توسط دانشگاه به دانشجو داده میشه.

ثبت نام و انتخاب واحد:

ثبت نام وانتخاب واحد برای دوره ی شبانه ترم اول دانشگاه توسط خود دانشگاه انجام میشه و برنامه ی درسی دانشجو در کارتابلش قرار میگیره و دانشحو طبق اون برنامه بایدکلاسهارو شرکت کنه و درواقع در اینجا دانشجو اختیاری نخواهد داشت که کدام گروه درسی رو انتخاب کنه، کدام دروس اختیاری رو ترم اول اخذ کنه و زمانبندی برنامش رو عملا نمیتونه خودش تنظیم کنه و در اکثر مواقع دانشجوهای شبانه همزمان با دانشجوهای روزانه انتخاب واحد و ثبتنام ترمهای دوم به بعد رو انجام میدن مگر در موارد خاص که دانشجوهای شبانه حق انتخاب کمتری نسبت به دوره روزانه دارن و حتی ممکنه هر ترم بعد از دانشجوهای روزانه انتخاب واحد کنند و درنتیجه فقط میتونن گروه هایی که هنوز پر نشده رو‌ اخذکنن.

نتیجه گیری کلی:

درکل دوره شبانه یک سری مزایا مانند کیفیت آموزش برابر با دوره روزانه سراسری، آزادسازی سریع و بدون هزینه ی مدرک تحصیلی رو داره و از طرفی یک سری معایب هم مانند هزینه ی تحصیل، نداشتن اختیار در انتخاب واحدترم اول و درج شدن عنوان دوره شبانه درمدرک تحصیلی و محدودیتهای اخذ خوابگاه روبه همراه خواهد داشت و داوطلب باتوجه به شرایط خودش باید تصمیم بگیره که این دوره رو انتخاب کنه یاخیر.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا