تغذیه در دوران مطالعه کنکور

دوست خوبم، تغذیه ی تو‌ در دوران کنکور، از مهمترین عوامل موفقت تو هستش، چون تغذیه‌ی تو رابطه مستقیم با گیرایی و تمرکز و در نتیجه بازدهی و کیفیت مطالعه ی تو‌خواهد داشت. هر داوطلب یک سری نکات تغذیه‌ای رو به صورت کلی رعایت کنه  و در هر موقعیت تغذیه‌ی مناسب همون موقعیت رو مصرف کنه. در ابتدا به بررسی موقعیت‌های متفاوت در زمان مطالعه کنکور می‌پردازیم:

موقعیت اول: زمانی که دانش آموز استرس داره، بابد توی تغذیش نکاتی رو رعایت کنه تا بتونه استرس خودش رو کنترل کنه واحساس آرامش رو جایگزینش کنه. در ابتدا دانش آموز باید خوراکی های استرس زا رو بشناسه، خوراکی هایی که باعث افزایش استرس میشن شامل:

آبمیوه های غیر طبیعی:  که به دلیل افزودنی و قند زیاد باعث هیجان و عصبانیت و در نتیجه استرس میشن.
نوشابه های انرژی زا: که خالی از فیبر هستن و قند بسیار زیادی دارن که باعث اضطراب و افسردگی میشن.
نان با آرد فراوری شده: که خالی از سبوس بوده و با افزایش قندخون باعث افزایش استرس دانش آموز خواهد شد.
انواع سس ها: به ویژه سس قرمز که ه دلیل داشتن قندزیاد باعث استرس دانش آموز میشه و غذای های آماده و کنسرو و فست فود که به دلیل افزودنی های بسیار موحب استرس دانش آموز خواهند شد.

برای کاهش استرس کنکور چی بخوریم؟

موقع استرس، باید غذاهایی مصرف بشن که سطح هورمون کورتیزول رو تنظیم کرده و باعث کاهش استرس فرد میشن. این مواد غذایی عبارتند از :

شکلات تلخ: به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بالا و کمک به کاهش استرس و سلامت مغز.
لبنیات مثل ماست و دوغ و شیر: خصوصا یکساعت قبل از خواب.
تخمه آفتابگردان: به دلیل دارا بودن مقدار زیاد منیزیم باعث کاهش استرس خواهدشد.
چای سبز: به دلیل دارا بودن پلی فنول و آنتی اکسیدان برای کاهش استرس و بهبود عملکرد مغز مفید است.
ویتامین c: تمام خوراکی های شامل ویتامینC دارای آنتی اکسیدان هستند و در بهبود عملکرد مغز و کاهش استرس تاثیرگذارند.
تخم مرغ: که به دلیل داشتن اسید آینه و آنتی اکسیدان و پروتئین بالا برای حافظه و کاهش استرس بسیار مفید است.
ماهی های چرب: که به دلیل دارا بودن مقدار زیاد فسفر و ویتامینD و چربی امگا۳  به کاهش استرس و عملکرد مغز کمک خواهدکرد.
گوشت: که به دلیل دارا بودن ویتامین های گروه B باعث کاهش استرس در فرد میشن.
سبزیجات: که به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان ها باعث کاهش استرس میشن.
دمنوشهای آرام بخش: دمنوش های گل گاوزبان، گل سرخ یا محمدی، بابونه و مریم گلی به دلیل خواص آنتی اکسیدانی قوی، برای حفظ آرامش وکاهش استرس بسیار مفیدند.

موقعیت دوم: وقتی دانش آموز عصبانی شده وبرای حفظ آرامش باید خوراکی های متناسب با موقعیتش رومصرف کنه. در ابتدا خوراکی هایی رو بررسی میکنیم که باعث تشدید عصبانیت فردمیشن و نبایدمصرف بشن:

شیرینی ها و مواد قندی: استفاده از شکر و شیرینیجات و شکلات باعث تشدید سریع عصبانبت شده و باید از اونها دوری کرد.
ادویه ها و مواد غذایی با طبع بسیارگرم: افرادی که زود عصبانی میشن باید از مصرف غذاهایی با طبع خیلی گرم که عصبانبتشون رو تشدید میکنه خودداری کنن.
غذاهای چرب و سرخ شده: که به دلیل داشتن چربی زیاد روی کبد و در نتیجه هورمونهای بدن تاثیر بدی میذارن و باعث تشدید عصبانبت فرد میشن.
آردسفید: نان های حاوی آرد سفید به دلیل داشتن گلوتن ممکنه سیستم اعصاب مرکزی رو تحریک کنه و بهتره که به جاش از نانهای سبوسدار استفاده بشه.
کافئین: مصرف کافئین به مقدار زیاد باعث عصبانبت، افزایش ضربان قلب و خشم فرد خواهد شد.

مواد غذایی مناسب زمان عصبانیت:

دمنوشهای آرام بخش: دمنوش های گل گاوزبان، گل سرخ یا محمدی، بابونه و مریم گلی به دلیل خواص آنتی اکسیدانی قوی، برای حفظ آرامش و تقویت اعصاب فرد بسیار مفیدند.
انواع میوه ها: از جمله هندوانه، موز، زردآلو و میوه های شامل منیزیم و پتاسیم باعث تقویت اعصاب و کاهش عصبانبت فرد خواهد شد.
چای سبز: به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی باعث تقویت اعصاب فرد خواهد شد.
آجیل و مغزها: مغزها به دلیل دارا بودن ویتامینها و مواد معدنی و اسیدهای چرب باعث تقویت سلولهای مغز و آرامش اعصاب خواهندشد.

موقعیت سوم: درصورتی که دانش آموز خواب آلوده باشه باید از خوردن یک سری مواد غذایی پرهیزکنه، از جمله:

لبنیات: که به دلیل خاصیت آرام بخشی باعث احساس خواب آلودگی میشوند.
نوشیدن آب بین غذا: به دلیل افزایش حجم معده باعث احساس خواب آلودگی خواهد شد.
دمنوش های آرامبخش: به دلیل خاصیت آرام بخشی باعث خواب آلودگی دانش آموز خواهدشد.

و مواد غذایی که دانش آموز حین خواب آلودگی باید مصرف کنه تا از احساس خواب آلودگیش کاسته بشه:

کافئین: به دلیل خاصیت کافئین در بی اثر کردن حسگر های خستگی مغز، میتونه از احساس خواب آلودگی فرد کم کنه.
آدامس: به دلیل افزایش تمرکز فرد روی جویدن آدامس، از احساس خواب آلودگی فرد کاسته خواهد شد.
آب: نوشیدن آب کافی و تامین انرژی مورد نیاز بدن حین مطالعه، باعث کاهش خواب آلودگی فرد خواهد شد.
شکلات تلخ: به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و تقویت مغز و اعصاب باعث افزایش هوشیاری و کاهش خواب آلودگی خواهد شد.
مغزها: مخصوصا بادام زمینی، که به دلیل مواد معدنی باعث افزایش تمرکز و هوشیاری درنتیجه کاهش خواب آلودگی فرد خواهد شد.
موقعیت چهارم: درصورتی که تمرکز و گیرایی داوطلب کم شد، از خوردن یک سری خوراکی ها باید خودداری کرد:
تنقلات: به دلیل مواد افزودنی و‌چربی بسیار زیاد، باعث کاهش تمرکز دانش آموز و درنتیجه کیفیت پایین مطالعه خواهد شد.
شیرینی جات: قند های مصنوعی و مصرف زیاد اونها قاتل تمرکز هستند.
فست فودها: به دلیل مواد افزودنی بسیار زیاد و افزایش حجم معده، باعث احساس کسالت و‌خواب آلودگی و کاهش تمرکز فرد خواهد شد.

مواد غذایی که باید در ابن زمان مصرف شوند:

روغن زیتون: به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، به بهبود تمرکز و اعصاب کمک میکند.
تخم کدو: به دلیل داشتن روی و منیزیم باعث افزایش سرعت یادگیری و گیرایی فرد خواهدشد.
جودوسر: به دلیل داشتن فیبر، ویتامین E و پتاسیم باعث افزایش تمرکز خواهد شد.
انواع توت: آنتوسیانین موجود در انواع توت تاثیر مستقیم بر مغز و افزایش گیرایی فرد دارد.
مرکبات: به دلیل ویتامین‌های موجود در این میوه‌ها از جمله ویتامین C توانایی بهبود حافظه را دارند.
هویج: بتاکاروتن موجود در هویج تاثیر مستقیم بر سلامت مغز خواهد داشت.
گردو: به دلیل امگا۳ و آهن موجود در آن، معجزه گر حافظه است.

موقعیت پنجم: در صورتی که دانش آموز به عادت ماهیانه برخورده باشد. در این‌صورت مواد غذایی که نبابد مصرف بشن عبارتند از:

قهوه: باعث سردرد و مشکلات گوارشی خواهد شد.
نمک و شکر و ادویه‌ها: باعث افزایش استرس و درد خواهد شد.
گوشت قرمز: در این دوران از مصرف زیاد گوشت خودداری کنید چون باعث گرفتکی عضلات خواهد شد.

و مواد غذایی مناسب این دوران:

تخم مرغ: به دلیل داشتن پروتئین در این دوران بسیار مفید خواهد بود.
کربوهیدرات: به دلیل تنظیم مناسب هورمون‌ها در این دوران مفید خواهد بود.
آب: باعث گردش خون و کاهش درد خواهد شد.
دمنوش های گرم: دمنوش‌هایی با طبع گرم در دوران پریود بهترین انتخاب‌ها برای کاهش درد خواهند بود.
عدس: درد و حالت تهوع و افت فشار را کاهش می‌دهد.

موقعیت ششم: درصورتی که دانش آموز بی‌حال شده باشد. مواد غذایی که در این دوران نباید مصرف کرد:

برنج سفید: به دلیل شاخص گلوکزی بالایی که دارد موجب کسالت و سستی می‌شود.
نان سفید: مانند برنج سفید، به دلیل شاخص گلوکزی بالا و نداشتن فیبر باعث بی‌حالی می‌شود.
نخود: به دلیل داشتن اسیدآمینه‌ای که باعث خواب آلودگی خواهد شد.
گوشت قرمز: به دلیل چربی بالا به فرد احساس بی‌حالی می‌دهد.
شیرینی: مصرف شیرینی باعث ترشح‌ انسولین در مغز و ایجاد احساس بی‌حالی خواهد شد.

و مواد غذایی که باید مصرف شوند:

سویا: بهترین پروتئین گیاهی سرشار از فیبر و مواد معدنی می‌باشد که با بی‌حال مبارزه می‌کند.
گردو: به دلیل آهن بالا باعث افزایش انرژی و مبارزه با خواب آلودگی خواهد شد.
تخمه کدو: به دلیل داشتن ویتامینB2 با بی‌حالی مبارزه می‌کند.
آبمیوه: نوشیدن آبمیوه طبیعی به دلیل کربوهیدرات موجود در آن‌ها موجب افزایش انرژی بدن خواهد شد.
کشمش: به دلیل داشتن کلسیم، فسفر، روی و انواع ویتامین‌ها از بی‌حالی جلوگیری می‌کند.
موز: به دلیل ویتامین‌های گروه B موجود در آن از بی‌حالی جلوگیری می‌کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا