دانشگاه فرهنگیان و انتخاب رشته آن
دوست خوبم، یکی از پرطرفدار ترین رشته های چندسال اخیر رشته ی فرهنگیان هستش که سالانه تعداد زیادی از داوطلبخا فقصد دارن در این رشته ادامه تحصیل بدن، این داوطلبها با استفاده از انتخاب رشته وارد دانشکاه فرهنگیان شده که همان دوره ی تربیت معلم سابق هستش و از بدو قبولی استخدام آموزش و پرورش محسوب میشن.
درواقع برای اینکه داوطلبی بتونه توی دانشگاه فرهنگیان پذیرفته بشه باید در ابتدا حدنصاب نمره ی لازم در کنکور سراسری رو کسب کنه و بعد از اون در مصاحبه ی حضوری دانشگاه مورد نظر شرکت کنه و درصورت قبولی در این دو مرحله، میتونه پارد دانشگاه فرهنگیان و استخدام آموزش و پرورش بشه، حالا حدنصاب نمره ی لازم در کنکور سراسری تراز ۷۰۰۰ و داشتن حداقل معدل کل ۱۴ در دوره متوسطه دوم هستش که دراینصورت داوطلب میتونه از طریق فرم انتخاب رشته و انتخاب دانشگاه های فرهنگیان وارد این دوره بشه.
انتخاب رشته ی دانشگاه فرهنگیان همزمان با انتخاب رشته سراسری بعد از علام نتایج انجام میشه و داوطلب باید بعد از بررسی کارنامه و وضعیت علمی خودش و چک کردن حدنصاب های مطرح شده برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان، برای انتخاب رشته ی اون به همون روش گفته شده برای انتخاب رشته در مقاله ی « روشها ومعیارهای انتخاب رشته» انتخاب هاش رو بر اساس علاقه واستعدادش اولویت بندی کنه و انتخاب رشته خودش رو انجام بده.
تمامی نکات مربوط به انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان در دفترچه ی راهنمای انتخاب رشته که در سایت سازمان سنجش قرار داده میشه مطرح شده و معیار داوطلبها باید فقط و فقط این دفترچهباشه.
دانشگاه فرهنگیان در کل یک سری شرایط و ضوابط برای ورود به این دوره درنظر گرفته که به شرح زیر هستش:
۱) داشتن سن حداکثر ۴۰ سال برای متقاضیان ورود به دانشگاه فرهنگیان.
۲) داشتن حداقل معدل کل سه سال آخر دوره متوسطه ۱۴ و برای داوطلبان رشته ی انسانی حداقل معدل ۱۵.
۳) کسب تراز کل ۷۰۰۰ به بالا در کنکور سراسری.
۴) بومی بودن داوطلب در کدرشته محل مربوطه.
۵) سلامت کامل جسمانی و روانی: در این مورد داوطلب مورد معاینه و سنجش قرار گرفته و موقع مصاحبه حضوری باید مدارک صحت و سلامت جسمانی خود را همراه داشته باشه. سلامت جسمانی داوطلب شامل سلامت کامل گفتاری، سلامت بینایی( درصورت عینکی بودن باید در سنجش امتیاز کامل بگیرد و بدون عینک امتیاز حداقل نصف بگیرد)، قدرت شنوایی، قد و وزن مناسب( قد حداقل ۱۶۰ سانتی متر در آقایان و ۱۵۵ سانتی متر در بانوان)، عدم ابتلا به بیماری های مزمن، برخورداری از سلامت کامل روانی، همچنین داشتن علاقه و استعداد کافی برای تدریس و تعلیم و تربیت، برخورداری از شأن و شخصیت و رفتار متناسب با جایگاه معلمی، قدرت تعامل مناسب، آشنایی با تعالیم دینی و قرآن کریم و سنجش توانایی های عملی هستش.
۶) موفقیت در مصاحبه ی حضوری و بررسی صلاحیت های عمومی: دانشگاه فرهنگیان تادوبرابر ظرفیت از داوطلبانی که حدنصاب را بدست اورده اند دعوت به مصاحبه میکند و بر اساس پذیرش نهایی در مصاحبه داوطلبان وارد دانشگاه فرهنگیان میشوند. در جلسه ی مصاحبه ی دانشگاه فرهنگیان معمولا سوالات مشخصی از داوطلبان پرسیده میشه و داوطلب میتونهتاحدودی قبل از مصاحبه تمرین داشته باشه.
حالا این سوال پیش میاد که هر داوطلبی که حدنصاب نمره ی قبولی رو بدست آورده بود و در مصاحبه هم خوب عمل کرد آیا در دانشگاه فرهنگیان پذیرش میشه؟ خیر! به اینصورته که در ابتدا تعدادی از افراد بومی کدرشته ی مذکور حدنصاب نمره رو بدست میارن اما خودشون دانشگاه فرهنگیان رو انتخاب نمیکنن، و بعداز اون فقط یک تعدادی از افرادی که حدنصاب بالاتری رو بدست آوردن به مصاحبه دعوت میشن و از بین این افراد که دعوت شدن هم باز حدود نصف تعداد دعوت شده ها که عملکرد بهتری داشتن پذیرفته میشن نه لزوما همه ی دعوت شده ها. اما همه ی اینها بسته به شرایط هست و حتی ممکنه گاهی تعداد متقاضیان کمتر از تعداد ظرفیت باشه و حتی با تراز کمتر از ۷۰۰۰ هم داوطلب به دلیل این شرایط وارد دانشگاه فرهنگیان بشه.
شرایطی که داوطلب پذیرفته شده در دانشگاه فرهنگیان درطول تحصیل دارد:
داوطلب از بدو ورود استخدام آموزش و پرورش میشود و بیمه ی سلامت و بازنشستگی خواهد داشت و داوطلبان آقا هم خدمت سربازی ندارند بلکه فقط باید دوره آموزشی رو بگذرونن .
دانشجویان در طول دوره تحصیل کمک هزینه ی تحصیل و خوابگاه دریافت میکنند و درواقع مدت تحصیل دانشجویان جز سوابق خدمت اونها محاسبه میشه و انگار دانشجو داره حقوق دریافت میکنه و این مبلغ هم معادل ۷۹۰۰۰۰۰۰ ریال هستش که البته مبالغی هم برای امکانات رفاهی ازش کسرمیشه.
دانشجویان دانشگاه فرهنگیان تعهد میدهند که بعد از اتمام تحصیل به میزان دوبرابر مدت تحصیل خود در محل تعیین شده توسط آموزش و پرورش خدمت کنند و نباید از استان ذکر شده تا ده سال جابجا شوند.
دانشجویان دانشگاه فرهنگیان امکان جابجایی دانشگاه و یا تغییر اولویت خودشون رو ندارن.
اگر داوطلبی بخواد در دوره ارشد دانشگاه فرهنگیان تحصیل کنه باید حداقل ۳سال سابقه ی خدمت آموزشی و اداری داشته باشه، ساعت کاری هم برای رشته های دبیری ۲۴ساعت در هفته و برای رسته های آموزگار ابتدایی ۳۶ ساعت در هفته هست.
تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان: گاهی اوقات ممکنه از میان دعوت شدگان به مصاحبه تعداد افرادی که مدنظر بوده پذیرفته نشن و تعدادی ظرفیت خالی بمونه و دانشگاه فرهنگیان اقدام به پذیرش دانشجو از طریق تکمیل ظرفیت میکنه تا ظرفیت مورد نظر تکمیل بشه ولی این داوطلبها باید حداکثر سن ۲۴ سال، حداقل تراز ۶۵۰۰ و حداقل معدل کل سه سال آخر دوره متوسط دومشون ۱۴ باشه.
یک دسته از متقاضیان هم جز حق التدریس یا کارمندان پیمانی آموزش و پرورش هستند اما قصد دارند از طریق آزمون در دانشگاه فرهنگیان به صورت رسمی پذیرش بشن اما باید حکم کارگزینی و مدرک عدم اشتغال به تحصیل در دوره های دانشگاهی رو داشته باشن.
البته تحصیل در دانشگاه فرهنگیان شرایط خاصی رو هم برای دانشجو فراهم میکنه که باتوجه به هدفش باید تصمیم گیری کنه این دانشگاه رو انتخاب کنه یانه، اول اینکه ورود به این دانشگاه و داشتن این شغل نیازمند روحیه ی صبور و باحوصله و جستجوگری هستش که مدام پویا باشه و برای تدریس از خودش علاقه نشون بده و با سختی های این شغل ناامید نشه، از طرفی فرد توی رفتار اجتماعی و حتی فضای مجازی خودش باید دقت کنه که رفتار ناهنجار از خودش نشون نده که اعتبار شغلیش رو زیر سوال ببره. و همچنین دانشجوهای دانشگاه فرهنگیان تا موقع اتمام دوره خدمت تعهدی خودشون نمیتونن مهاجرت کنن و دراز مدت از کشور خارج بشن.