روش های موثر برای کشف استعداد و شناخت علایق در انتخاب رشته
الان که داوطلبهای کنکور سراسری کنکورشون رو دادن و استرس اومدن نتایج و رتبه ها رو دارن، باید یکی از مسائلی که مهمتر از اومدن نتایج هست رو به شدت جدی بگیرن! که اون هم انتخاب رشته کنکور سراری هست! در واقع انتخاب رشته کنکور سراسری میتونه آینده ی تورو رقم بزنه و از حالا مدیریت کنه و مسیر درست و جاده موفقیت رو برای تو هموار کنه، اما درمقابل، انتخاب رشته ی اشتباه میتونه زندگیت رو رو به سمت پسرفت و ناامیدی ببره.
دوست خوبم، انتخاب رشته خیلی خیلی موضوع مهمیه! از چندجنبه میشه به اهمیت انتخاب رشته کنکور سراسری نگاه کرد یکی اینکه باید به نحوه صحیح انتخاب رشته علم داشته باشی، که این خودش شامل علم به انواع دوره های دانشگاهی، انواع سهمیه های گزینش دانشگاهی و داشتن اطلاعات لازم در رابطه با هر رشته ی دانشگاهی میشه که دربارش کامل صحبت کردیم، و دیگری اینکه باید به علایق خودت، شرایط و ویژگی های لازم برای تحصیل در یک رشته دانشگاهی و شناخت استعدادهات کاملا آگاه باشی، اثلا استعداد ذاتی یعنی چی؟ یعنی یادگیری یک مهارت با صرف انرژی و زمان کمتر نسبت به بقیه مهارت ها! پس دقت کن که استعداد داشتن در یک مهارت به معنی تلاش نکردن نیست! باکه به معنی بهینه سازی زمان وانرژیه وگرنه درهرصورت باید تلاش کرد! علاقه یعنی چی؟ یعنی وقتی داری یک کاری رو انحام میدی متوجه گذر زمان نمیشی!
حالا که مفهوم این دو مورد رو متوجه شدی، یکی از مواردی که باید حتما دربارش تحقیق کنی شناخت استعداد ها و علایق خودت هست که باعث پیشرفت چشمگیری در آینده ی تو و رشته ی تحصیلی تو خواهد شد، شاید بگی خیلی ها میگن وارد یک رشته که بشی با تلاش بهش علاقه مند میشی، اما اصلا اینطور نیست خیلی فرق هست بین رشته ای که بهش علاقه داری و توش استعداد داری و رشته ای که بدون علاقه و استعداد واردش شدی و میخوای صرفا با تلاش توش موفق بشی، بحث اینه که علاقه و استعداد خودش تاثیر تلاش رو چندین برابر میکنه و یک انگیزه ی قویه! اگر در رشته ای علاقه و استعداد داشته باشی حتما برات بازارکار فراهمه، این رو بهت قول میدم! علاقه معجزه میکنه اما اگر به رشتت علاقه نداشته باشی اصلا آینده شغلیت تضمین نیست، حتی اگر زندگینامه ی افراد موفق رو هم بررسی کنی متوجه میشی که عمده ی علایقشون متناسب با شغل و استعدادشون بوده.
پس از این موضوع غافل نشو و تا دیر نشده علایق و استعدادهات رو شناسایی کن که برای انتخاب رشته از اونها استفاده کنی، چون انتخاب رشته ای که بر اساس معیارهای صحیح و با توجه به شخص تو نباشه مسیر زندگیت رو به سختی میکشونه، پس شناخت علایق و استعداد در انتخاب رشته از اهمیت به سزایی برخورداره.
خب حالا چطوری باید علایق و استعدادهامون رو شناسایی کنیم؟ با چند روش کلی میشه استعداد و علاقه ی خودت رو به نحو احسن پیدا کنی!
۱) برگرد به کودکیت: یه فلش بک بزن به دوران کودکیت و ببین توی اون دوران از انجام چه کاری بیشتر از بقیه لذت میبردی و از انجامش هیجان زده میشدی؟ چه کاری رو از هم سنای خودت بهتر انجام میدادی و به عنوان سرگرمی مورد علاقت تلقی میشد و براش از بقیه کارها بیشتر وقت میذاشتی؟! یادداشتش کن.
۲) علایق فعلیت رو کشف کن: دوست خوبم، همه ی ما الان هم کارهایی رو توی زندگیمون داریم که وقتی مشغول انجام دادنشون میشیم گذر زمان رو حس نمیکنیم و خستگی ناپذیریم و واقعا از ته دل لذت میبریم! بشین فکر کن ببین الان کدوم کاره که اینطوری تورو متحیر میکنه و حاضری هر لحظه براش وقت بذاری؟! یادداشتش کن.
۳) پرسش از خانواده و دوستان نزدیک: رفیق افراد دلسوزی که دور و برت هستن یک دید کلی از تو دارن و تا حدودی به روحیات تو آشنایی دارن و خیلی چیزهارو درباره تو شناختن، پرسش از اونها میتونه به شناخت استعدادهات کمک بسزایی بکنه، از اطرافیانت بپرس من توی چه کارهایی خیره کننده تر عمل کردم تا الان؟ اون رو یادداشت کن.
۴) باخودت روراست باش و خلوت کن: دوست خوبم، خیلی از نتیجه ها توی خلوت کردن خودت با خودت گرفته میشه! با خودت روراست باش و حرف مردم رو بذار کنار، با خودت خلوت کن و ببین خودت چه چیزهایی رو دوست داری و چه چیزهایی رو دوست نداری وجایگاه خورد علاقت در آینده و چیزی که خوشحالت میکنه و توی رویاپردازی و خیال پردازی هات خودت رو اونحا خوشحال میبینی رو بدون تعارف و بدون فکر کردن به حرف مردم اونها رو روی یک کاغذ بنویس.
۵) از تست های شخصیت شناسی و استعدادیابی معتبر استفاده کن: دوست خوبم یکی از راه هایی که میتونی استعدادهای نهفته درونت رو کشف کنی استفاده از تستهای شخصیت شناسی و استعداد یابی معتبر هست که بر اساس ویژگی های تو و اصول صحیح توسط روانشناس خبره طراحی شده و تحلیلش هم باید توسط روانشناس مجرب باشه و نمودار استعدادها و شخصیت رو برای هرفرد به صورت یکتا معین کنه.
۶) به موفقیت هات رجوع کن: رفیق توی گذشتت سرچکن و ببین کجاها بوده که بیشتر و ساده تر پیشرفت داشتی؟ کجاهابوده که مدام مقام آوردی و موفق شدی؟ به چه ویزی معروفی و در اون زمینه حرفی برای گفتن داری؟ اونرو یادداشت کن.
۷) نقاط قوتخودت رودریاب: دوست خوبم هر کدوم از ما توی زندگیمون نقاط قوتی داریم، چه از لحاظ شخصیتی چه از لحاظ مهارتی. در زندگی خودت ببین چه نقاط قوتی به طور کلی داری؟ اونهارو یادداشت کن.
حالا تمام یادداشت هایی که فراهم کردی رو کنار هم قرار بده و ببین حول چه محوری هستن؟ بیشترشون به چه چیزی اشاره دارن؟ از اونها یک نتیجه گیری کلی بکن و اگر نیاز بود از یک مشاور کمک بگیر. و در ادامه دقت کن که باید توی هر مسیری که قراره پا بذاری به خودت ایمان داشته باشی و دست از تلاش برنداری!
از طرفی برای اینکه بدونی علاقت متناسب با چه رشته ای هست و تو در آینده مناسب چه شغلی هستی، میتونی در رابطه با رشته های مختلف دانشگاهی و پیشنیازهای اونها تحقیق کنی و از مقالات سایت استفاده کنی و رشته ها و پیشنیازهاشون رو بهتر بشناسی و انتخاب رشتت رو به نحو احسن انجام بدی.