شما هرچقدر هم که مطلبی رو دقیق و خوب خوانده باشید فعلا فقط تونستید اون مطلب رو به حافظ کوتاه مدت بسپارید و برای انتقال به حافظه بلند مدت باید مرور کنید. اگر شما روشهای مطالعه، تکنیکهای تست زنی، تمرین تندخوانی، افزایش ساعت مطالعه و… بلد باشید و ازشون هم به خوبی استفاده کنید ولی مرور و یادآوری نکنید، پس از مدتی مطالب آموخته شده به دست فراموشی سپرده میشود و تمام زحماتتون به هدر رفته است.
دلیل این جدی نگرفتنه چیه؟!
بیشتر دانش آموزان و داوطلبان کنکور مرور کردن دروس را کاری وقتگیر و بیهوده میدانند و فکر می کنند که هرچی بیشتر درس بخوانند بهتر از مرور کردن مطالب قبلی است. اما در جریان این نیستند که مرور مطالب قبلی پیش از حد مهم تر از مطالعه مطالب جدید است دلیل بعدی که باعث میشه دانش آموزان و داوطلبان کنکور زیاد به سمت مرور کردن نروند اینکه آنها نمی دانند چگونه دروس کنکوری را مطالعه کنند.
ممکن دسته ای از دانش آموزان و داوطلبان کنکوری احتمالا بدانند که مرور کردن دروس کنکور پر اهمیت است، اما روش اصولی مرور دروس را نمیدانند. بنابراین از راهکارهای غیراصولی استفاده میکنند و نتیجه لازم را به دست نمیآورند. یکی از اشتباهات رایج این دسته از افراد اینکه هنگام مرور دروس تمام متن درس را دوباره خوانی میکنند. البته که دوباره خوانی با مرور کردن تفاوت زیادی دارد و فرآیندی وقتگیر است، در نهایت هم باعث خستگی می شود.
قبل از اینکه بریم سراغ تکنیک ها چند تا از فواید مرور کردن بخوام بگم …
۱) تثبیت اطلاعات در حافظه بلندمدت ۲) جلوگیری از فراموشی
۳) شناسایی نقاط ضعف و قوت ۴) بهبود درک و تسلط بر مفاهیم
۵) کاهش اضطراب امتحان ۶) آمادگی برای استفاده عملی از دانش
و حالا بریم سراغ 6 تا از بهترین تکنیک های طلایی …
بهینه کردن روش مطالعه خود
قبل از شروع به بحث در باره مرور دروس شما باید این را بدانید که مباحث درسی را به خوبی یاد گرفته باشید، گاهی اوقات به دلیل اینکه دانش آموزان از روش مطالعه صحیح و اصولی استفاده نمیکنند و در نتیجه چیزی هم نمی توانند یادبگیرند، مرور دروس هم برایشان سختتر میشود. پس گام اول به یادگیری دروس توجه داشته باشید و سعی کنید از بهترین روشهای مطالعاتی برای یادگیری دروس مختلف استفاده کنید که البته روش مطالعه هر درس با درس دیگر متفاوت است.
برای داشتن یک مطالعه به صرفه اول باید پیش مطالعه کنید (یعنی سریع مطالب را بخونی تا یه درک ساده ای از مطلب داشته باشید)، سپس از خودتان سوال بپرسید(یعنی زمانی که مطلب را خواندید شروع کنید از خودتان سوال بپرسید و در داخل آن مطلب به دنبال پاسخ هاش باشید)، حالا برید سراغ مطالعه ذقیق، بعد از خود هر پارگراف برای خودتان یه یادآوری کنید تا مطمعن شید که یادگرفتید یا خیر.
دانستن بهترین زمان برای مرور مطلب درسی
اولین مرور همون روز یا حداکثر تا یک روز بعد از یادگیری اولیه باشه چون بعد از گذشت ۲۴ ساعت تقریبا ۷۰ درصد مطلبی که برای اولین بار خواندید فراموش میشه و باید مرور کنید تا یادآوری و تثبیت بشه و این کار باعث میشه مطلب تا حدود یک هفته تا 10 روز در ذهنتان باقی بماند، دوین زمان برای مرور باید هفته بعد باشه که باعث بشه اون مطلب تا حدود یک ماه دیگه هم در ذهن باقی بمونه.
سومین مرور حدود یک ماه بعد باشه که مطلب در ذهن تثبیت بشه و مرور چهارم بعد از چهار ماه که باعث میشه تقریبا تا یک سال در ذهن شما آن مطلب ماندگار خواهد بود. این ۴ مرحله مرور و زمان مرورها باید رعایت بشه تا مطالب حداقل یک سال در ذهن باقی بماند این نکته به نفع تمامی دانش آموزان و داوطلبان کنکوری است زیرا آن مطلب درسی از حافظه کوتاه مدت به سمت حافظه بلند مدت حرکت می کند.
روش مرور کردن مطالب درسی
ما بعد از یادگیری ماسب از طریق سه روش می توانیم مرور کنیم.
اولیش مرور از روی کتاب و جزوه معلم سعی کنید در زمان مطالعه تمام نکات مهم را هایلایت کنید یا زیرش خط بکشید که دیگه لازم نشه تمام کتاب را دو باره از اول بخونیم چون همان طور که در بالا هم گفتم این کار باعث هدر دادن تایم در مسیر بیهوده و در آخر خستگی خودتان میشه.
دومیش مرور با تست زدن مرور و آزمون دادن روش نسبتا بهتری برای مرور و درواقع مرور مطالب در قالب سوال هست اما ممکنه مجموعه تستی که برای مرور انتخاب کردید جامع نباشه و بعضی نکات در اون تست ها هیچ سوالی ازشون طرح نشده باشه که برای شما مرور بشند. در طول سال تحصیلی تست هایی که غلط جواب دادید یا نکات با ارزشی را علامت گذاری کنید تا در دوران جمع بندی به سراغ این تست ها بیایید.
سومیش مرور خلاصه نویسی ها کامل ترین و بهترین و سریع ترین شکل مرور همینه. اینجاست که خلاصه نویسی کردن از قبل واجب میشهو اگر هم جایی رو فراموش کرده بودید یا حس کردید ممکنه یه نکته ریز داخل خلاصه هاتون جا افتاده باشه و نیاز دارید کامل تر بخونید، همون مطلب رو از روی جزوه یا کتاب درسی پیدا کنید و یخونید تا یادآوری بشه.
مرور کردن با روش سرگرم کننده
این روش کمی مربوط به روش قبلی در مورد دوم هست، در زمانی که شما تست میزنید و آزمون میددید شما به مطالب مهمی بر می خورید که یادتان رفته بخوانید یا یادگرفتنش برای شما سخت است، بهترین کار در این زمان استفاده از فلش کارت، به این شکل که شما داخل ورقه های کوچک مطلب را به صورت سوالی بنویسید و پشت ورقه هم پاسخ به همراه توضیحش را بنویسید و مدام از خودتان بپرسیدش.
علاوه بر این شما ممکن بعد از آزمون از نقاط ضعفتان هم آگاه بشید، سعی کنید نقاط ضعفتان را داخل ورقه ای بنوسید و در جایی قرار بدید که مدام چشمتون بهش بر می خورد، این روش باعث میشه تلاش کنید تا این نقاطه ضعف را کنترل کنید و دلیلش هم برایتان مرور بشه.
یاددادن به دیگران
بعد از آموختن چیزی سعی کنید آن را به دیگران یاد بدید اونم بدون استفاده از جزوه یا کتاب و… ، خودتان را جای یک معلم بزارید و سعی کنید هر مطلبی را که یادگرفتید را هعی آموزش بدید، اگر هم جاییش رااشتباه گفتید از خلاصه نویسی هاتان کمک بگیرید و تلاش کنید که دیگه اون اشتباه تکرار نشه این کار هم به داوطلبان کنکوری و هم به دانش آموزان کمک میکنه که در آزمون هاشون موفق باشند.
جمع بندی
مشکل بزرگی که برخی از داوطلبان کنکوری و دانش آموزان دارند این است که بعد از یک مدت مطالبی را که یاد گرفتند را فراموش می کنند و هر چقدر هم فکر می کنند یادشان نمیاد انگار که چیزی نخواندند، برای اینکه به یک قسمت مهم به نام مرور کردن نکردند توجه نکردند ، در واقع مرور مطالب یکی از مهم ترین بخش است، البته این قضیه هم نیاز به یادگیری تکنیک هایی دارد که تمامیش در بالا بهش اشاره شده.
سوالات متداول
چرا من با اینکه مرور میکنم ولی باز هم نتیجه ای ندارد؟ به دو دلیل یا اینکه به صورت اصولی مرور نمی کنی یا در زمان یادگیری چیزی را به خوبی متوجه نمیشید
آیا استفاده از فلش کارت برای مرور کمک کننده هست؟ بله چرا نباشه این روش هم سرگرم کنندست و هم باعث میشه مطالب را هعی مرور کنی